http://hayrabolumyo-by.web.nku.edu.tr/

Bilgi Yönetimi Ön lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimBilgi Yönetimi
Program DirektörüÖğr. Gör. Dr. Kenan BAYSAL
Program TürüÖn lisans Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiÖnlisans
Kazanılan DereceMezun olunduğunda Bilgi Yönetimi Programı diplomasına sahip olunur.
Eğitim TürüTam Zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program AmacıBilgi Yönetimi Önlisans Programı bilgi çalışanı olarak nitelendirilen, bilgisayarla ileri düzeyde tanışık orta kademe işgücü yetiştirmeye yönelik bir programdır. Bilgi işçilerinin ortak özelliği, yaptıkları iş ne olursa olsun, günlük faaliyetlerinin önemli bölümü bilgiyi oluşturmak, bilgiye erişmek, bilgi üzerinde işlemler gerçekleştirerek bilgiyi dönüştürmek, bilgiyi iletmek ve bilgiyi saklamak gibi temel işlemlerden oluşmaktadır. Bilgi Yönetimi Programının amacı öğrencilere; · İşletmelerde güncel yazılımları etkin ve verimli kullanma becerisi kazandırmak, · İşletmelerde bilgi yönetimi kavramları ve deneyimleri kazandırmak, · Internet ortamında girişim ve yönetim için gerekli deneyimleri kazandırmak olarak özetlenebilir.
Mezunların Mesleki ProfilleriProgram mezunları, her alanda faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük işletmeler ile kamu sektöründeki kurumların ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların bir çok bölümünde; bununla birlikte, danışmanlık ve araştırma şirketlerinin proje ekiplerinde “ara eleman” olarak istihdam edilebilirler. MEZUNİYET KOŞULLARI Öğrencilerin mezuniyet işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için 4 yarıyıllık ders planında yer alan zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan toplam 120 AKTS’lik ders yükünü ve zorunlu stajlarını (30 iş günü) tamamlamış olmaları gerekmektedir. Öğrenciler zorunlu stajlarını akademik takvim dışında kalan zamanlarda yapmak zorundadırlar. Program müfredatında yer alan zorunlu ve seçmeli derslerini başarıyla tamamlayan ve zorunlu stajlarını yapan ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi lisans eğitim-öğretim yönetmeliğinde belirtilen şartları sağlayan öğrenciler önlisans diploması almaya hak kazanırlar. Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.
Bir Üst Dereceye GeçişBilgi Yönetimi Programından mezun olan öğrenciler aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler: · Bilgi ve Belge Yönetimi · Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği - İşletme - İşletme Bilgi Yönetimi · İşletme Enformatiği · İşletme-Ekonomi · Yönetim Bilişim Sistemleri · Lojistik Yönetimi
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

http://oidb.nku.edu.tr/yonetmenlik/2011eos.pdf adresinde bulunabilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.25

Başarılı

50-59

DD

2.00

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-Analitik düşünme, bilişim teknolojileri başta olmak üzere işletmeciliğin çağdaş yöntem ve teknolojilerini kullanma
2-Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi
3-Bilgi Yönetimi temel kavramlarını anlama, anlatma ve kullanma, işletmelerde katma değere çevirebilme becerisi
4-Bilişim Teknolojilerinin bir işletmenin hedeflerine nasıl katkı sağlayacağını bilerek, bu katkıyı arttırıcı çalışmalar yapabilme
5-Bireysel ya da takım içinde disiplinli şekilde çalışabilme, sorumluluk alma özgüveni;
6-İletişim, müşteri ilişkileri, yönetim ve organizasyon konularında temel bilgi sahibi olma
7-İşletim sistemleri, ofis yazılımları hakkında iyi derecede bilgi sahibi olma ve bu yazılımları kullanabilme
8-Sistem analizi, proje yönetimi, toplam kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olma ve bu süreçlere aktif olarak katılabilme
9-Veritabanı uygulamaları geliştirebilecek, web sayfa tasarımı ve internet programcılığı konusunda işletmelere fayda sağlayabilecek
10-Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilişim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi

Müfredat

Bilgi Yönetimi Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2024-2025 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
BİP122 Genel İşletme 2 0 2
BİP102 İşletim Sistemleri 3 1 4
BİP104 Masaüstü Yayıncılık 3 1 4
MTE007 Matematik 2 1 4
BİP121 Ofis Programları 2 1 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ103 Yabancı Dil I (İngilizce) 4 0 4
Seçmeli BİLGİ YÖNETİMİ 1.SINIF GÜZ DÖNEMİ() 5
BİP105 Bigisayar Sistemleri ve Ağ Teknolojileri 3 0 3
BİP123 Genel Hukuk Bilgisi 2 0 2
Toplam AKTS: 30

2024-2025 Bahar Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
BİP207 İşlem Tabloları 1 1 3
MTE007 Matematik 2 1 4
BİP205 Programlamaya Giriş 2 1 4
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
BİP206 Web Tasarımı 3 1 4
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
BİP202 Yönetim Bilişim Sistemleri 2 0 4
Seçmeli BİLGİ YÖNETİMİ 1.SINIF BAHAR DÖNEMİ() 9
İST007 İstatistik 2 1 3
KRYP02 Kariyer Planlama 2 0 2
PZİ002 Pazarlama İlkeleri 2 0 2
BİP214 Ticaret hukuk Bilgisi 2 0 2
Toplam AKTS: 34
Yıllık Toplam AKTS: 64

2. Sınıf



2024-2025 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
BİP311 Bilgi ve Belge Yönetimi 2 0 4
BİP329 İnternet Programcılığı 3 1 5
BİP328 Ofis Uygulamaları Geliştirme 3 1 5
BİP310 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 3 1 5
Seçmeli BİLGİ YÖNETİMİ 2.SINIF GÜZ DÖNEMİ() 8
BİP322 Bulut Bilişim 2 0 2
BİP315 Mesleki Yabancı Dil 2 0 2
BİP316 Proje Planlaması ve Yönetimi 2 0 2
TKY006 Toplam Kalite Yönetimi 2 0 2
Seçmeli Üniversite Genel Seçmeli() 3
UNİSEC-HMYO 004 Sosyal Medya Yönetimi 2 0 3
Toplam AKTS: 30

2024-2025 Bahar Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi 2 0 10
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması 3 0 15
MYOSTJ01 Staj 0 2 5
TKY002 Toplam Kalite Yönetimi 2 0 3
Seçmeli BİLGİ YÖNETİMİ 2.SINIF BAHAR DÖNEMİ() 25
ART007 Araştırma Teknikleri 2 0 2
BİP421 Bilgi Sistemleri Güvenliği 2 0 2
BİP414 Bilgi Yönetimi Uygulamaları 2 1 4
BİP423 Bilişimde Yeni Teknolojiler 2 0 2
BİP415 Bitirme Projesi 1 3 5
GRŞ005 Girişimcilik 4 0 4
BİP424 Grafik Uygulamaları 2 1 4
BİP427 Yapay Zeka 2 0 2
Toplam AKTS: 58
Yıllık Toplam AKTS: 88

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
1111111111
1111111111
1111111111
1111111111
1111111111
1111111111
1111111111
1111111111
1111111111
BİP122 Genel İşletme
#
3234442314
2222222112
3232332213
BİP102 İşletim Sistemleri
#
3234212334
3433315224
3433315224
BİP104 Masaüstü Yayıncılık
#
3243314312
3243314312
3243314312
3243314312
3243314312
3243314312
3243314312
3243314312
MTE007 Matematik
#
1231244144
1231244144
1231244144
1231244144
1231244144
1231244144
BİP121 Ofis Programları
#
2222213223
2112213222
1222213222
2122112212
3231112212
2221211212
2211111222
3122213231
2221212322
TDİ101 Türk Dili I
#
2131111111
BİP105 Bigisayar Sistemleri ve Ağ Teknolojileri
#
3334214243
3334214243
3334214243
3334214243
3334214243
3334214243
3334214243
3334214243
3334214243
BİP123 Genel Hukuk Bilgisi
#
1212121112
1212121111
1212111112
1112221112
3112211112
2212221113
2212111112
2212211112
2112221112
1212221111
BİP311 Bilgi ve Belge Yönetimi
#
4444322224
4444322224
4434322224
4444332224
BİP329 İnternet Programcılığı
#
2113211151
2113211151
2113211151
2113211151
2113211151
BİP328 Ofis Uygulamaları Geliştirme
#
4444434334
4444434334
4444434334
4444434334
4444434334
4444434334
BİP310 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
#
4433233443
4433233443
4433233443
4433233443
BİP322 Bulut Bilişim
#
4444324444
4444324444
4444324444
4444324444
BİP315 Mesleki Yabancı Dil
#
1232132223
1232132223
1232132223
BİP316 Proje Planlaması ve Yönetimi
#
2333233312
2233323312
1233333311
1333333313
2233433312
TKY006 Toplam Kalite Yönetimi
#
3233441413
3233431413
2233231413
2233221312
2233231413
UNİSEC-HMYO 004 Sosyal Medya Yönetimi
#
3434443443
4443444244
4234443344
4344443334
4343443434
3343434444